Blogcategorie:  Nederlands

DE PELIKAAN van Martin Michael Driessen - recensie door Elisabeth Francet

de-pelikaan-driessen.jpg

'De pelikaan' van Martin Michael Driessen is een innemend en virtuoos boek. Driessens vakkundige schrijfstijl en originele verhaallijnen, zijn rake typeringen en treffende metaforen, zijn geestige formuleringen en magische sfeerbeelden maken van 'De pelikaan' een boek om van te smullen, tot meerdere malen toe. Want je kan het op diverse manieren lezen en interpreteren; in het mythisch getinte verhaal zitten heel wat lagen verborgen, die dankzij de symboliek en de metaforen aan de oppervlakte komen. Driessen portretteert zijn ambigue personages warmhartig, hij houdt onmiskenbaar van hen.

Lees meer ...

Donderdag 30 November 2017

Categorie:  Nederlands

LINCOLN IN THE BARDO van George Saunders

lincoln.jpg

'Lincoln in the bardo' van George Saunders: wat een boek! Verdiende winnaar van de Man Booker! Lees hieronder de recensie van Caroline Benoit (veellezer die binnenkort zelf debuteert bij Uitgeverij PODIUM):

Lees meer ...

Dinsdag 31 Oktober 2017

Categorie:  Nederlands

WERK WERK WERK van Christophe Van Gerrewey

werk.jpg

Christophe Van Gerrewey, WERK WERK WERK 

“Het leven is meestal iets tussen geluk en ellende in.”

Zondag, 24 september, 11 uur. Boekhandel De Limerick is afgeladen vol voor de presentatie van ‘Werk Werk Werk’, de nieuwste roman van Christophe Van Gerrewey. Gert Brouns glundert, uitgever Harold Polis introduceert met een spitse, schijnbaar geïmproviseerde speech, Jozefien Van Beek interviewt.

Of Van Gerrewey, zoals Polis beweert, “de Vlaamse Montaigne” is zou ik niet kunnen zeggen – daarvoor zou ik eerst Montaigne moeten lezen (en de aandrang om dàt te gaan doen is klein), en allicht is de vergelijking vooral een fraaie hyperbool. Maar dat Van Gerrewey een denker is, iemand die de controverse niet schuwt en durft ingaan tegen trends en hypes, weten we al lang: zie zijn polemiek met Marnix Peeters over diens ‘Natte dozen’, zijn kritische bedenkingen bij o.a. Griet Op de Beeck en Lize Spit, enz.

 ( Bespreking van Guido Van Wambeke, met toestemming geplaatst, waarvoor dank! )

Lees meer ...

Woensdag 4 Oktober 2017

Categorie:  Nederlands

VERTEL ME HET EINDE van Valeria Luiselli

luiselli-einde.jpg

Als de happy ending uitblijft

In de zomer van 2014 verbleef ik een aantal weken in Nederland in afwachting van mijn J-1 visum. Tijdens mijn interview op het Amerikaanse consulaat in Amsterdam had de immigratieambtenaar aardig naar me gelachen en vragen gesteld over mijn studie en werk die, zo leek het me, niet op het vragenformulier stonden. Ik maakte me dan ook niet al teveel zorgen of mijn aanvraag zou worden goedgekeurd. En toch was het een opluchting toen mijn paspoort, met het rood bestempelde visum er stevig in vastgelijmd, een paar weken later in de bus viel. Ik kon de komende twee jaar als wetenschapper aan de slag in New York.

 

Lees meer ...

Dinsdag 29 Augustus 2017

Categorie:  Nederlands

De Eerste Keer dat Ik Mijn Hoed Verloor van Colette ( privé-domein 291 )

colette.jpg

Aan Colette heb ik onherroepelijk mijn hart verloren na 'De eerste keer dat ik mijn hoed verloor. Zelfportret in verhalen'.

Magistrale laudatio van Elisabeth Francet:

Lees meer ...

Zaterdag 22 April 2017

Categorie:  Nederlands

Laatste nieuws

CADEAUBON ONLINE
Vrijdag 12 December 2014CADEAUBON ONLINE