Boekpresentatie Tussen hoop en hersenletsel van Stijn Geerinck @Boekhandel Limerick
Donderdag 7 November 2019 - 19:00

stijng.jpg

Het betreft een waargebeurd, authentiek verhaal over de strijd voor mentale weerbaarheid en optimisme van een verkeerslachtoffer. Het is het verslag van een menselijke en (deels) filosofische strooptocht/zoektocht tussen terugval en vooruitgang en van evolutie in extreme omstandigheden.

Het boek beschrijft de radicale omkering van mijn levensloop en mijn omgang en ervaring hiermee. Ik werd op de fiets aangereden door een dronken automobiliste. Ik onderging negen chirurgische ingrepen waarvan vier in levensbedreigende omstandigheden. Sindsdien ben ik drager van een niet aangeboren hersenletsel (NAH). Ik beschrijf hoe ik terugvecht en mijn leven opnieuw uitvind. Het behandelt in deze context onderwerpen zoals: complexe revalidatie en uitgebreide therapie, sport, taal, muziek, levensbeschouwing en verbondenheid. Ik verwoord mijn confrontatie en omgang met existentiële eenzaamheid, veranderde tijdsbeleving, levenslange verwonding, angst, maar ook de ontmoeting met onverwachte voordelen.

Het boek krijgt een beschouwende ondertoon wanneer het onder meer de onderwerpen de “vrije” wil, wilskracht, optimisme, exacte wetenschap, chronisch energietekort, algemene gevolgen van een hersenletsel behandelt. Ook het hanteren van emoties en de verhouding tot rationeel denken wordt verwoord. Ik introduceer het concept van ‘de mentale weerbaarheidsreflex’ als mijn methode van omgaan met moeilijkheden in het leven. Het boek eindigt met het samenvatten en verhelderen van deze methode. 

Ik verwoord uitgebreid mijn strijd om mijn zinvol werk weer op te nemen. Ik ben leerkracht levensbeschouwing in de derde graad van het secundair onderwijs bij jongeren met autisme en een normale tot hoge begaafdheid. Als ik erin slaag terug te werken, zal ik als ervaringsdeskundige in het werkveld terecht komen. Er zijn namelijk veel verschillen tussen NAH en ASS maar ook een aantal aanwijsbare overeenkomsten.

Ik beschrijf met een metafoor mijn persoonlijke en directe confrontatie met de eindigheid.

Ik maak een inschatting over eventueel realistische ambities voor de toekomst.

De meeste mensen in mijn situatie overleven het niet of komen eruit met een mentale beperking of als een veranderde persoonlijkheid. Dit is bij mij niet of veel minder het geval en dat maakt van dit boek een uniek document.

 

Schrijf hier in

Inschrijven mogelijk tot:
Woensdag 6 November 2019 - 18:00