Feestelijke voorstelling van NIEUW RECHTS van Ico Maly @NTG, Minnemeers
Zaterdag 20 Januari 2018 - 20:00

nieuwrechts.jpg

Het zou een quizvraag kunnen zijn: wat hebben Trump, Alt-Right, Alternative für Deutschland, het Front National, Thierry Baudet en de N-VA gemeen? Dat ze overal voor een ruk naar rechts zorgen? Uiteraard. Dat ze een antwoord op de neoliberale globalisering vonden dat aanslaat? Zeker. Dat ze ‘zeggen waar het op staat’? Eveneens. 

Maar volgens Ico Maly is er nog een belangrijke overeenkomst die velen over het hoofd zien: al die mensen, partijen en groeperingen delen de strijd tegen gelijkheid, vrijheid en universele mensenrechten. Tegen de waarden van de radicale Verlichting, quoi. 

Een complex spel van sociale, politieke, economische, ecologische en digitale evoluties versnelde hun opmars. De grensoverschrijdende internetcultuur zorgde voor een boom. Over populisme, ideologie, Pepe-the-frog versies van Trump en Baudet, Theo Francken als meme in keizerkostuum, Breitbart en Gramsci.

Ico Maly (1978) is doctor in de cultuurwetenschappen (Universiteit Tilburg). Hij doceert Nieuwe media en politiek aan de Universiteit Tilburg (NL) en is gastprofessor Politiek en Cultuur aan het RITS in Brussel. Maly schreef o.a. N-VA | Analyse van een politieke ideologie (EPO, 2012) en De beschavingsmachine. Wij en de islam (EPO, 2009). In 2014 schreef hij samen met Jan Blommaert & Joachim Ben Yakoub het boek Superdiversiteit en democratie (EPO). Hij is hoofdredacteur van Diggit Magazine.

GRATIS maar we horen graag dat u komt via uitgeverij@epo.be aub!

icomaly.jpg