Blogcategorie:  Nederlands

MAX, MISHA en het TETOFFENSIEF van Johan Harstad

johan-harstad-tet-offensief-uitgelicht.jpg

Bart Moeyaert las het magnum opus van Johan Harstad 'Max, Misha en het Tetoffensief' ( Uitgeverij Podium, € 29.99, 1232p.) en zag dat het goed was...meer dan goed zelfs. Met zijn goedkeuring plaatsen we zijn recensie graag op onze blog. 

Lees meer ...

Dinsdag 8 Augustus 2017

Categorie:  Nederlands

De Eerste Keer dat Ik Mijn Hoed Verloor van Colette ( privé-domein 291 )

colette.jpg

Aan Colette heb ik onherroepelijk mijn hart verloren na 'De eerste keer dat ik mijn hoed verloor. Zelfportret in verhalen'.

Magistrale laudatio van Elisabeth Francet:

Lees meer ...

Zaterdag 22 April 2017

Categorie:  Nederlands

Nabeschouwing KORT. 2017

In het kader van de Week van het Korte Verhaal presenteerde Boekhandel Limerick de vierde editie van KORT. een avond met en over het korte verhaal, in de prachtige site van het Museum Dr. Guislain in Gent.
4 auteurs lazen voor uit de nieuwe oogst Nederlandstalige korte verhalen:
Marente de Moor als winnares van de J.M.A.Biesheuvelprijs 2016, Bertram Koeleman, Annelies Verbeke en Jamal Ouariachi.
Peter Terrin hield een laudatio over Franz Kafka. Van diezelfde Kafka heeft de muziekgroep Boonyi enkele verhalen op muziek gezet en als klap op de vuurpijl trad de Tsjechische revelatie Marek Sindelka op! 
Presentatie en omlijsting was in handen van Christophe Vekeman in nauwe samenwerking met Prezenta voor de projectie.

Volgende editie op donderdag 15 februari 2018 in De Krook!

 

Lees meer ...

Zaterdag 18 Maart 2017

Categorie:  Nederlands

Interview met Marek Sindelka door Guus Bauer

sindelkacover.jpg

De Tsjechische schrijver Marek Šindelka (1984) heeft met Anna in kaart gebracht een boek geschreven dat de zenuw van deze tijd heel scherp weet te raken. 

‘Toen ik de eerste versie van Anna in kaart gebracht klaar had, wilde ik het boek eigenlijk Het lichaam noemen, omdat de tekst heel erg gefocust is op de beleving van het lichaam van de personages. Ze voelen zich erin thuis of juist helemaal niet. Het eerste idee was om een verhaal te schrijven over een jonge vrouw die zich verloren voelde in ‘haar vlees’. De maatschappij fungeert als een soort broedmachine, schotelt een ideaal beeld voor. Tegelijkertijd – en dat zorgt voor een vreemde spanning – staat daar de mens tegenover, het organische materiaal dat op allerlei, vrij basale wijzen dient te worden verzorgd. 

 

Lees meer ...

Donderdag 16 Februari 2017

Categorie:  Nederlands

IN DE WERELD van Robert Anker

indewereldblog.jpg

Leven is beweging, aangrijpende laatste roman van Robert Anker

In de laatste roman van de vrijdag 20 januari op zeventigjarige leeftijd overleden Robert Anker wordt in de pakweg eerste honderd bladzijden ervan afscheid genomen van het leven, waarna dat leven zo’n driehonderd bladzijden lang in alle toonaarden wordt bezongen. Vervolgens moet datzelfde leven het uiteindelijk toch afleggen in een aangrijpende epiloog, waarin een bijna zeventigjarige terugblikt: ‘Zelf ben ik ook bijna voorbij: over een maand word ik zeventig, ik bevind mij in de antichambre van de dood die mij elk moment binnen kan roepen […].’

 

Lees meer ...

Vrijdag 10 Februari 2017

Categorie:  Nederlands

DE ONGEWISSE STAD van J.M.A.Paroutaud

ongewissestad.jpg

Soms mag je wél, soms mag je niet moorden

Alles wat de wet niet verbiedt, is geoorloofd, luidt een bekend liberaal principe dat in Het Witte Huis vast op warme sympathie kan rekenen. In de roman De ongewisse stad van de Franse jurist en schrijver J.M.A. Paroutaud (1912-1978), wordt het tot in het absurde doorgetrokken. De wetten die in de stad uit de titel gelden, berusten namelijk ook nog eens op totale willekeur.

Lees meer ...

Donderdag 2 Februari 2017

Categorie:  Nederlands

DE HEMELSE TAFEL van Donald Ray Pollock

pollock.png

NIEUWE ROMAN VAN DE BESTE SCHRIJVER TER WERELD

De roman De hemelse tafel, het derde boek van Donald Ray Pollock, de meester van de hillbilly gothic, is opnieuw een loepzuiver en knalhard schot in de roos.

 

Lees meer ...

Woensdag 18 Januari 2017

Categorie:  Nederlands

HOOGMOED van Richard Hemker

hoogmoed-5734594c2a894.jpg

Er zijn gelukkig nog uitgevers die zich niets, of in elk geval niet heel veel, aantrekken van de huidige literaire conventies, van de gemakkelijke middenweg, de ideeënboeken, de zoektocht naar nieuw, het liefst jong, goed in de markt te zetten talent, de race om de ontboezemingen van bekende helden. Die niet kritiekloos om het even wat uitventen van eerder gelauwerden.

Lees meer ...

Zaterdag 7 Januari 2017

Categorie:  Nederlands

JOHNNY PAYCHECK van Christophe Vekeman

johnny-paycheck-christophe-vekeman-233x372.jpg

Je hebt schrijvers bij wie het eigenlijk niet zo veel uitmaakt welk onderwerp ze aansnijden. Het stilistisch vernuft alleen al weet je van kaft tot kaft te kluisteren. Christophe Vekeman (1972) behoort tot deze hors catégorie. Hij weet zich daarnaast altijd mooi te verslingeren in zijn teksten. Onverhuld, en tegelijkertijd beschermd door een buitenmaat cowboyhoed, toont hij zich in zijn, uh, roman Johnny Paycheck weer eens van een ontroerende kant. Een snijdende ziel, verpakt in een fijngesneden humorpak.

Lees meer ...

Zaterdag 7 Januari 2017

Categorie:  Nederlands

Volgende activiteit

De Onbekende Hermans door Peter Kegel
Vrijdag 1 September 2017 20:00De Onbekende Hermans door Peter Kegel

Laatste nieuws

AANDACHT! Vakantieregeling
Maandag 3 Juli 2017AANDACHT! Vakantieregeling