Blog

DE PELIKAAN van Martin Michael Driessen - recensie door Elisabeth Francet

de-pelikaan-driessen.jpg

'De pelikaan' van Martin Michael Driessen is een innemend en virtuoos boek. Driessens vakkundige schrijfstijl en originele verhaallijnen, zijn rake typeringen en treffende metaforen, zijn geestige formuleringen en magische sfeerbeelden maken van 'De pelikaan' een boek om van te smullen, tot meerdere malen toe. Want je kan het op diverse manieren lezen en interpreteren; in het mythisch getinte verhaal zitten heel wat lagen verborgen, die dankzij de symboliek en de metaforen aan de oppervlakte komen. Driessen portretteert zijn ambigue personages warmhartig, hij houdt onmiskenbaar van hen.

Lees meer ...

Donderdag 30 November 2017

Categorie:  Nederlands

LINCOLN IN THE BARDO van George Saunders

lincoln.jpg

'Lincoln in the bardo' van George Saunders: wat een boek! Verdiende winnaar van de Man Booker! Lees hieronder de recensie van Caroline Benoit (veellezer die binnenkort zelf debuteert bij Uitgeverij PODIUM):

Lees meer ...

Dinsdag 31 Oktober 2017

Categorie:  Nederlands

WERK WERK WERK van Christophe Van Gerrewey

werk.jpg

Christophe Van Gerrewey, WERK WERK WERK 

“Het leven is meestal iets tussen geluk en ellende in.”

Zondag, 24 september, 11 uur. Boekhandel De Limerick is afgeladen vol voor de presentatie van ‘Werk Werk Werk’, de nieuwste roman van Christophe Van Gerrewey. Gert Brouns glundert, uitgever Harold Polis introduceert met een spitse, schijnbaar geïmproviseerde speech, Jozefien Van Beek interviewt.

Of Van Gerrewey, zoals Polis beweert, “de Vlaamse Montaigne” is zou ik niet kunnen zeggen – daarvoor zou ik eerst Montaigne moeten lezen (en de aandrang om dàt te gaan doen is klein), en allicht is de vergelijking vooral een fraaie hyperbool. Maar dat Van Gerrewey een denker is, iemand die de controverse niet schuwt en durft ingaan tegen trends en hypes, weten we al lang: zie zijn polemiek met Marnix Peeters over diens ‘Natte dozen’, zijn kritische bedenkingen bij o.a. Griet Op de Beeck en Lize Spit, enz.

 ( Bespreking van Guido Van Wambeke, met toestemming geplaatst, waarvoor dank! )

Lees meer ...

Woensdag 4 Oktober 2017

Categorie:  Nederlands

VERTEL ME HET EINDE van Valeria Luiselli

luiselli-einde.jpg

Als de happy ending uitblijft

In de zomer van 2014 verbleef ik een aantal weken in Nederland in afwachting van mijn J-1 visum. Tijdens mijn interview op het Amerikaanse consulaat in Amsterdam had de immigratieambtenaar aardig naar me gelachen en vragen gesteld over mijn studie en werk die, zo leek het me, niet op het vragenformulier stonden. Ik maakte me dan ook niet al teveel zorgen of mijn aanvraag zou worden goedgekeurd. En toch was het een opluchting toen mijn paspoort, met het rood bestempelde visum er stevig in vastgelijmd, een paar weken later in de bus viel. Ik kon de komende twee jaar als wetenschapper aan de slag in New York.

 

Lees meer ...

Dinsdag 29 Augustus 2017

Categorie:  Nederlands

MAX, MISHA en het TETOFFENSIEF van Johan Harstad

johan-harstad-tet-offensief-uitgelicht.jpg

Bart Moeyaert las het magnum opus van Johan Harstad 'Max, Misha en het Tetoffensief' ( Uitgeverij Podium, € 29.99, 1232p.) en zag dat het goed was...meer dan goed zelfs. Met zijn goedkeuring plaatsen we zijn recensie graag op onze blog. 

Lees meer ...

Dinsdag 8 Augustus 2017

Categorie:  Nederlands

De Eerste Keer dat Ik Mijn Hoed Verloor van Colette ( privé-domein 291 )

colette.jpg

Aan Colette heb ik onherroepelijk mijn hart verloren na 'De eerste keer dat ik mijn hoed verloor. Zelfportret in verhalen'.

Magistrale laudatio van Elisabeth Francet:

Lees meer ...

Zaterdag 22 April 2017

Categorie:  Nederlands

Nabeschouwing KORT. 2017

In het kader van de Week van het Korte Verhaal presenteerde Boekhandel Limerick de vierde editie van KORT. een avond met en over het korte verhaal, in de prachtige site van het Museum Dr. Guislain in Gent.
4 auteurs lazen voor uit de nieuwe oogst Nederlandstalige korte verhalen:
Marente de Moor als winnares van de J.M.A.Biesheuvelprijs 2016, Bertram Koeleman, Annelies Verbeke en Jamal Ouariachi.
Peter Terrin hield een laudatio over Franz Kafka. Van diezelfde Kafka heeft de muziekgroep Boonyi enkele verhalen op muziek gezet en als klap op de vuurpijl trad de Tsjechische revelatie Marek Sindelka op! 
Presentatie en omlijsting was in handen van Christophe Vekeman in nauwe samenwerking met Prezenta voor de projectie.

Volgende editie op donderdag 15 februari 2018 in De Krook!

 

Lees meer ...

Zaterdag 18 Maart 2017

Categorie:  Nederlands

Interview met Marek Sindelka door Guus Bauer

sindelkacover.jpg

De Tsjechische schrijver Marek Šindelka (1984) heeft met Anna in kaart gebracht een boek geschreven dat de zenuw van deze tijd heel scherp weet te raken. 

‘Toen ik de eerste versie van Anna in kaart gebracht klaar had, wilde ik het boek eigenlijk Het lichaam noemen, omdat de tekst heel erg gefocust is op de beleving van het lichaam van de personages. Ze voelen zich erin thuis of juist helemaal niet. Het eerste idee was om een verhaal te schrijven over een jonge vrouw die zich verloren voelde in ‘haar vlees’. De maatschappij fungeert als een soort broedmachine, schotelt een ideaal beeld voor. Tegelijkertijd – en dat zorgt voor een vreemde spanning – staat daar de mens tegenover, het organische materiaal dat op allerlei, vrij basale wijzen dient te worden verzorgd. 

 

Lees meer ...

Donderdag 16 Februari 2017

Categorie:  Nederlands

DE ONGEWISSE STAD van J.M.A.Paroutaud

ongewissestad.jpg

Soms mag je wél, soms mag je niet moorden

Alles wat de wet niet verbiedt, is geoorloofd, luidt een bekend liberaal principe dat in Het Witte Huis vast op warme sympathie kan rekenen. In de roman De ongewisse stad van de Franse jurist en schrijver J.M.A. Paroutaud (1912-1978), wordt het tot in het absurde doorgetrokken. De wetten die in de stad uit de titel gelden, berusten namelijk ook nog eens op totale willekeur.

Lees meer ...

Donderdag 2 Februari 2017

Categorie:  Nederlands

DE HEMELSE TAFEL van Donald Ray Pollock

pollock.png

NIEUWE ROMAN VAN DE BESTE SCHRIJVER TER WERELD

De roman De hemelse tafel, het derde boek van Donald Ray Pollock, de meester van de hillbilly gothic, is opnieuw een loepzuiver en knalhard schot in de roos.

 

Lees meer ...

Woensdag 18 Januari 2017

Categorie:  Nederlands

JOHNNY PAYCHECK van Christophe Vekeman

johnny-paycheck-christophe-vekeman-233x372.jpg

Je hebt schrijvers bij wie het eigenlijk niet zo veel uitmaakt welk onderwerp ze aansnijden. Het stilistisch vernuft alleen al weet je van kaft tot kaft te kluisteren. Christophe Vekeman (1972) behoort tot deze hors catégorie. Hij weet zich daarnaast altijd mooi te verslingeren in zijn teksten. Onverhuld, en tegelijkertijd beschermd door een buitenmaat cowboyhoed, toont hij zich in zijn, uh, roman Johnny Paycheck weer eens van een ontroerende kant. Een snijdende ziel, verpakt in een fijngesneden humorpak.

Lees meer ...

Zaterdag 7 Januari 2017

Categorie:  Nederlands

HOOGMOED van Richard Hemker

hoogmoed-5734594c2a894.jpg

Er zijn gelukkig nog uitgevers die zich niets, of in elk geval niet heel veel, aantrekken van de huidige literaire conventies, van de gemakkelijke middenweg, de ideeënboeken, de zoektocht naar nieuw, het liefst jong, goed in de markt te zetten talent, de race om de ontboezemingen van bekende helden. Die niet kritiekloos om het even wat uitventen van eerder gelauwerden.

Lees meer ...

Zaterdag 7 Januari 2017

Categorie:  Nederlands

Volgende activiteit

De AVONDEN : Hilde Van Malderen ( KATHAAI )
Donderdag 21 December 2017 19:00De AVONDEN : Hilde Van Malderen ( KATHAAI )

Laatste nieuws

Schrijf U in op onze mailinglijst
Dinsdag 4 Februari 2014Schrijf U in op onze mailinglijst