De Onbekende Hermans door Peter Kegel
Vrijdag 1 September 2017 - 20:00

onbekendehermans.jpg

In De onbekende Willem Frederik Hermans laten Roos van Rijswijk, Willem Otterspeer, Laura Broekhuysen, Bert Natter, Jente Posthuma, Hannah van Wieringen, Eva Cossée, Frederik Willem Daem en Herman Koch zich inspireren door de fotograaf, biograaf, toneelschrijver en kunstenaar Hermans. Dit is geen reguliere uitgave van Revisor. 

Hoelang blijft iemands oeuvre levend? Zolang nieuwe generaties auteurs zich door hem laten inspireren, soms nadrukkelijk, soms subtiel? De aanleiding voor De onbekende Hermans zijn de delen die vanaf nu in de Volledige Werken zullen verschijnen. De reeks zal in het teken komen te staan van de meer onbekende Hermans: dus niet de auteur van veelvuldig herdrukte bestsellers maar de essayist, de fotograaf, de biograaf, de verteller van korte verhalen, de toneelschrijver & scenarist, de beeldend kunstenaar.

De redactie van Revisor had het voorrecht om al kennis te nemen van de nog te verschijnen delen. En we vroegen auteurs die Hermans hoog in het vaandel hebben staan zich erdoor te laten inspireren. Roos van Rijswijk baseerde haar fictieverhaal ‘Op zondagochtend in een straat waar nooit iets gebeurt’ op een ongepubliceerde foto van Hermans, Jente Posthuma gebruikte Hermans’ ironieopvatting (en zijn naam) voor een kort, afgewogen verhaal, en Laura Broekhuysen en Frederik Willem Daem kozen Hermans’ verhalen. Daem schreef een komische, springerige tekst op de toon van Dinky Toys (1976), Broekhuysen leverde met haar vervreemdende ‘Mensuren’ een tekst naar ‘Cascaden en riolen’, een surrealistisch kort verhaal uit 1943 – en pas toen we dát verhaal gelezen hadden, begrepen we werkelijk wat ze beoogde. Maar we bieden meer dan alleen fictie, net als Hermans zelf. Willem Otterspeer, auteur van Hermans’ tweedelige biografie, werkte voor ons een alternatief concept uit om Hermans’ leven mee te beschrijven. Bert Natter schreef in een persoonlijk essay wat de hermansiaanse roman voor hem precies behelst – en wat hem daarin zo treft. Deze schrijvers laten zien dat Hermans voortleeft als inspirator en dat hij doorklinkt in allerlei nieuwe, nog niet canoniek verklaarde oeuvres.

Thomas Heerma van Voss, namens de redactie van Revisor.

Peter Kegel studeerde Algemene Letteren (tegenwoordig Taal- en Cultuurstudies) aan de Universiteit Utrecht. In 1996 volgde hij de postdoctorale opleiding Documentaire Informatiekunde aan de Universiteit van Amsterdam. Vanaf 1994 tot 2000 was hij vakreferent letterkunde bij de Bibliotheek Faculteit der Letteren van de Universiteit Utrecht. Sinds 2000 is hij werkzaam bij het Huygens ING, waar hij als projectleider/editeur werkt aan de totstandkoming van de Volledige Werken van Willem Frederik Hermans.

Peter Kegel geeft ons een inkijk bij de totstandkoming van De Volledige Werken van W.F.Hermans. Elke aanwezige krijgt uiteraard een gratis uitgave van De Onbekende Hermans. Nadien toosten we op de geboortedag van de literaire meester met een fris glas Augustijn. 

Schrijf hier in

Inschrijven mogelijk tot:
Donderdag 31 Augustus 2017 - 18:30
peterkegel.jpg