Lezing : Slavoj Žižek : Populism as a way to disavow social antagonism @VOORUIT
Woensdag 24 Mei 2017 - 20:00

zizek.jpg

In het kader van het Antagonistisch Festival brengt studentenvereniging en vrijdenkerscollectief TSG 't Zal Wel Gaan in samenwerking met de Kunstencentrum Vooruit de Sloveense filosoof Slavoj Žižek naar Gent. Hij is verbonden aan de universiteit van Ljubljana, New York en Londen en publiceerde meer dan 50 boeken over diverse thema's zoals Duits idealisme, ideologiekritiek, filmtheorie, psychoanalyse en zelfs kwantumfysica. Bij het grote publiek staat Žižek vooral bekend om zijn analyses van populaire cultuur en zijn kritiek op het kapitalisme. Gebruikmakend van verschillende referentiekaders reikt hij ons telkens uitdagende inzichten en nieuwe perspectieven aan.

Geheel in het thema van het festival zal hij komen spreken over sociaal antagonisme en populisme. Hoe moeten we omgaan met het veelvoud aan tegenstrijdige belangen in een maatschappij? Wat kan het betekenen voor een politieke beweging om het sociaal antagonisme te onderkennen? In tijden waar (rechts)populisme zoveel aanhang vindt, kunnen we ons de vraag stellen of progressieve politieke bewegingen niet dezelfde strategieën moeten beginnen gebruiken willen ze even succesvol zijn. Volgens Žižek echter, ondermijnt populisme het sociaal antagonisme…

De lezing zal ingeleid worden door Jan De Vos, post doctoraal onderzoeker aan de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap (UGent). Na de lezing zal Gertrudis Van de Vijver, professor filosofie aan de Universiteit Gent, met Žižek in gesprek gaan.

Studenten betalen €5, volwassen €10. Boekhandel Limerick verzorgt de boekenstand!

https://vooruit.be/nl/show/detail/11851/Slavoj_Zizek